Agenda_2017.05.12

Tripelconcert van Beethoven

Britten Jeugd Strijkorkest uitgebreid tot kamerorkest o.l.v. dirigent Loes Visser.

solisten:
Floor Le Coultre - viool
Pamela Smits - cello
Maarten den Hengst  - piano

 

Het werk is in 1803 gecomponeerd door Ludwig van Beethoven. De keuze voor drie solo-instrumenten maakt dit het enige concerto dat Beethoven ooit geschreven heeft voor meer dan één solo-instrument. Een uitvoering duurt 35 à 40 minuten.

Het concerto is verdeeld in drie delen:
1. Allegro
2. Largo (attacca)
3. Rondo alla polacca

Het eerste deel bestaat uit brede toonladders die in een matig marstempo gegoten zijn. Het omvat zowel decoratieve solopassages als ontspannen herhalingen, variaties en uitbreidingen van diverse thema's. Het gemeenschappelijke kenmerk is een gestippeld ritme (kort-lang, kort-lang) dat een sfeer van elegantie en pracht en praal veroorzaakt. In dit deel, net zoals in de andere delen, begint de cello met het eerste thema. Ongewoon voor een werk van deze omvang begint het eerste deel rustig met een geleidelijk crescendo tot de expositie, met het hoofdthema dat later geïntroduceerd wordt door de solisten. Een andere bijzondere eigenschap is de expositie die moduleert naar a mineur in plaats van naar de verwachte G majeur.
Het trage deel in As majeur, is een grootschalige introductie naar de finale, die volgt zonder pauze. De cello en viool verzorgen het melodische gedeelte terwijl de piano discreet begeleidt.
Dramatisch herhaalde noten brengen het stuk in het derde deel, dat een polonaise is, een embleem van aristocratische mode tijdens de Napoleontische tijd, dat dus overeenstemt met het "beleefde entertainment" dat heel dit concerto kenmerkt. Het bolero-ritme, dat ook kenmerkend is voor een polonaise, is te horen in het centrale kleine deel van het laatste deel.
Bijkomstig bij de viool, cello en de piano solist, is het Tripelconcerto geschreven voor 1 fluit, 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 fagotten, 2 hoorns, 2 trompetten, pauken en strijkers. Deze uitbreiding van ons strijkorkest wordt ingevuld door oud-orkestleden en (ex-)studenten van de diverse conservatoria.

Na de pauze hoort u Danzon nr. 2 van componist Arturo Marquez, het Adagietto uit de 5e symfonie van Gustav Mahler en de 1e prijswinnares Jeltje Quirijnen (17 jr) van het Britten Cello & Altvioolconcours 2017 in de Romance van Bruch voor altviool en orkest.

Max Bruch had een vruchtbare carriere als componist, dirigent en leraar. Zijn talent werd op jonge leeftijd ontdekt door Robert Schumann. De Romance voor altviool en orkest dateert uit 1911. Bruch was toen al 73 jaar, maar bleek duidelijk in zijn beste jaren wat componeren betreft. De meeste mensen kennen Bruch van zijn beroemde vioolconcert. De Romance is, hoewel veel korter, minstens zo mooi. De prachtige melodieën, lyriek en drama maken van deze compositie een superieur werk, wat meesterlijk wordt vertolkt door onze eigen Jeltje Quirijnen.


Kaarten zijn telefonisch te reserveren ( 0523-280350, di-vrij 11-14 uur) of verkrijgbaar aan de kassa/entree.

Top