Het orkest

Het Britten Strijkorkest is in 2007 opgericht door dirigent Loes Visser die de artistieke leiding met passie op zich nam. Al snel kwam daar het Benjamin Strijkorkest bij.
In 2009 werd ook het Basis Strijkorkest gestart als voorloper op het Benjamin Strijkorkest. Daarmee werd onze droom werkelijkheid: een doorlopende leerlijn voor ensemblespel voor jonge strijkers in Oost-Nederland!

De Stichting Benjamin Britten Orkesten werd opgericht om de belangen van de beide orkesten te behartigen en talentontwikkeling voor veelbelovende strijkers te bevorderen.
In 2010 werd het eerste Britten Concours georganiseerd om jong talent naar Zwolle te halen.
Een jaar daarvoor nam het Britten Jeugd Strijkorkest de 1e CD op.
Sinds 2010 wordt in deze opzet gewerkt met 3 strijkorkesten, het Britten Concours, de CD opname en vele concerten.
De eerste orkestleden die de hele leerlijn hebben doorlopen zijn inmiddels afgezwaaid naar het muziekvakonderwijs.
De ervaring opgedaan bij de Britten Orkesten en het Britten Concours wordt door hen zeer waardevol genoemd.
Dat geldt echter ook voor de orkestleden die niet het muziekvakonderwijs ingaan.

dirigent Loes Visser

Stand van zaken

Op dit moment zijn er drie strijkorkesten:edward-jeugd-strijkorkest_2933-x-banner-gras-groenHet Edward Jeugd Strijkorkest (voorheen Basis Strijkorkest) voor jonge strijkers vanaf ca. 6 jaar die de beginselen van het samenspel ervaren.

benjamin-2015-banner_3145fujiprovia100fbalancecoolVoor wat verder gevorderde orkestleden (leeftijd 9 t/m ca. 16 jaar) is er het Benjamin Jeugd Strijkorkest. Zij wonnen in mei 2017 de 1e prijs op het 65e Europees Muziekfestival  voor de Jeugd in de categorie strijk- en symfonieorkesten.
Een aantal van hen kunnen na een geslaagde auditie toetreden tot het volgende orkest: het Britten Jeugd Strijkorkest.

Britten 2016 Waddentour

Het Britten Strijkorkest is voor de gevorderde strijkers (van ca. 12 jaar t/m 22 jaar) en heeft een uitstekende naam opgebouwd door de kwaliteit van de concerten en de CD’s die zijn uitgebracht. In 2014 wonnen zij de 1e prijs op het Summa cum Laude Festival in Wenen in de categorie strijkorkesten en speelden in de beroemde "gouden zaal".

Het Edward Jeugd Strijkorkest en het Benjamin Jeugd Strijkorkest staan bekend als gedegen opleidingsorkesten
waar jonge kinderen met veel liefde, plezier en bezieling worden opgeleid in het ensemblespel.
Het Britten Strijkorkest geeft 10 à 15 concerten per jaar in Nederland en 5-6 concerten tijdens de jaarlijkse tournee.
Elk seizoen wordt afgesloten met een CD-opname. Deze CD’s worden uitgebracht in Nederland en krijgen lovende kritieken van de landelijke (vak)pers.
De samenwerking met ArtEZ is innig, gebaseerd op wederzijds belang. Er wordt wekelijks op het conservatorium in Zwolle gerepeteerd en ca 70% van de orkestleden uit het Britten zitten in de jong talentenklas van het conservatorium.
Het jaarlijkse Britten Concours en de bijbehorende masterclasses worden gezamenlijk door het ArtEZ Conservatorium en de Stichting Benjamin Britten Orkesten (SBBO) georganiseerd. ArtEZ en de SBBO hebben sinds 2018 de handen ineen geslagen om talentontwikkeling in de muziek in het oosten van Nederland op de kaart te zetten.
Ook de gemeente Zwolle en de Provincie Overijssel erkennen de SBBO als een belangrijke pijler van muzikaal talentontwikkeling in de regio. Ook andere steden in Overijssel zoals Hardenberg en Deventer hebben het Britten Strijkorkest in hun armen gesloten als een welkom onderdeel van het culturele aanbod.

Aan wie zijn de namen van de orkesten ontleend?

Edward Benjamin Britten (1913-1976) was een Engelse componist, pianist en dirigent.
Als kind componeerde hij al ongeveer 800 werkjes, waaronder composities voor uitsluitend strijkers. Dit is één van de redenen van naamsverbondenheid: musiceren op jonge leeftijd om uit te groeien tot (top)talent.
Dat gebeurde ook bij Britten: hij begon met filmmuziek voor documentaires, maar zijn doorbraak kwam door de uitvoering van "Variation on a theme of Frank Bridge" dat in premiére ging op de Salzburger Festspiele in 1937. Hij was toen nog maar 24 jaar oud. Door zijn daaropvolgende composities werd hem de leidende rol in de Britse klassieke muziek toegedicht. Andere bekende werken zijn : Les Illuminations (1939), The Young Person's Guide to the Orchestra (1946), A Midsummer Night's Dream (1960) bij het toneelstuk van William Shakespeare en de opera Death in Venice (1973).

Top